Magazijnbeheer software

WebStock is web-based, werkt in de Cloud en stroomlijnt via barcode scanning de processen in elk magazijn. Van webwinkels tot bedrijven in de productie en transport sector gebruiken webstock al vele jaren. Bent u benieuwd of WebStock iets is voor uw bedrijf? Vraag nu de vrijblijvende online demo aan.

Vraag direct een demo aan»

WebStock Magazijnbeheer in het NHD

Noordhollands Dagblad 5 augustus 2006


Bloembollen op chip en PDA


WAARLAND - Magazijn Automatisering krijgt in de agrarische sector onvoldoende aandacht. Zo weet ook Jasper Veldt die zich al jaren ergerde aan de natte of zoekgeraakte briefjes en klemborden, lekke pennen en beduimelde krijtjes in koelcellen bij bloembollenbedrijven. Vooral in drukke tijden gaat daardoor af en toe wat mis: kuubskisten die niet op hun plaats in de voorraad staan of wat anders blijken te bevatten dan er op staat en zelfs kuubskosten die verward raken. Als moderne ondernemer vond hij de oplosing: een draadloos voorraad beheer systeem. 'Sindsdien zitten de chauffeurs met pda'tjes op de heftrucs. Leuk, maar belangrijker: magazijn automatisering werkt. Veldt is mede-eigenaar van bloembollenbedrijf Smit in Waarland. De laatste tulpen die deze winter in potgrond in de loods zijn opgekomen, staan gereed voor pluk en verzending. De pelmachines staan boven op- geslagen aan de zijkant van de loods. "Over een paar weken begint het buitenseizoen. Dan halen we de machines naar beneden en gaan weer vanaf het land aan de gang." Smit doet in tulpen, zeer veel verschillende soorten. En dat maakt voorraadbeheer ook wel eens ingewikkeld. De kuubskisten met bollen gingen de vier enorme koe1cellen in, waarbij iemand op een papiertje schreef wat waar stond. Als de kisten verplaatst moesten worden, en dat gebeurt nog we1 eens, werd de boel doorgekrast en opnieuw opgeschreven. "Met veel verschillende handschriften", vertelt Veldt. "Niet altijd leesbaar. Of briefjes raakten zoek, of de boekjes lagen alle vier op dezelfde heftruck. Of ze vergaten het in de drukte en je zoekt een kuubskist op een plaats waar hij niet staat. Dat kost tijd. Bovendien had je nietzo snel inzicht in wat je had staan."

Magazijn Automatisering

Magazijn automatisering zelf ontwikkelen, dacht Veldt, en hij ging met zijn maat Bas Volkers, die automatiseerder is bij een groot bedrijf, nadenken over een oplossing. En die kwam er. Een draadloos voorraadbeheersysteem: WebStock. De chauffeurs op de heftruc zijn uitgerust met een pda'tje, een soort handcomputertje. Ze voeren in een eenvoudig programmaatje in welke soort bollen in de kuubskist zitten, welk formaat, en vooral: waar de kuubskist staat. "En je kunt er nog vee1 meer in opslaan", zegt Veldt. "De dag van rooien en opslag bijvoorbeeld. Op het moment dat de gegevens in de pda worden ingevoerd, verschijnen ze ook op de centrale computer op kantoor. Zo kunnen we a1tijd in een oogopslag zien wat we op voorraad hebben en waar het staat. Bovendien kan een verkoper die buiten het bedrijf aan het werk is online zien of we de bloemen of bollen die we illen verkopen wel in huis hebben." Handig en leuk om mee te werken voor de heftruckchauffeurs. Dat zijn meestal jongeren. "Daarom hebben we het programmaatje ook simpel gehouden", zei Veldt. "Je moet er zonder cursus mee kunnen werken. Wij geven de pda gewoon aan een chauffeur en de meesten zijn er binnen een paar uur wegwijs op, Het voorraadbeheer systeem werkt over het hele bedrijf, zelfs in de geisoleerde koe1cellen, we hebben een zendertje ergens staan."

 

Voorraadbeheer Koelcel en kuubskist

Veldt is tevreden over de werking, maar denkt verder; "We gaan nu beginnen met chips op de bakken en in de grond. Dat werkt als volgt. Al bij het rooien op het land voert de heftruckchauffeur de gegevens in op de pda. Die komen dan op, de chip te staan die op de bak zit. Dan rijdt hij de bak naar een koeIcel. Daar zitten chips in de grond. Zodra een bak boven zo'n chip staat, vraagt de pda een bevestiging of de bak daar geplaatst wordt. Zo ja, dan registereert het systeem automatisch dat die bak daar staat en verschijnt dat onmiddelijk in de computer." Uiteindelijk wil Veld toe naar een compleet tracking-systeem voor de bollen. "We zijn bezig met chips in de sorteermachine en in de grond aan het uiteinde van de sorteerbanden. Stel ik wil een kuubskist met Adrem tulpen gaan pellen. Ik voer dat in op de pc. De machine weet dan wat er komt. AIs ik dan een, kist met monte carlo's aanbied om te pellen, geeft de pda een foutmelding. Zo voorkom je dat bollen verkeerd gepeld worden en komen er nooit kisten door elkaar. Elke bollenkweker zegt dat dat bij hem niet gebeurt, maar ik weet dat het iedereen wel een keer overkomt." Een dure, kwestie, want zo'n vermenging is niet zo gauw te contstateren. "Je merkt het pas op het land, of als je ze uitbroeit. En als ze eenmaal in de grond staan, duurt het jaren voor je ze weer zuiver hebt." Een verder voordeel van WebStock is dat het makkelijker wordt om de kwaliteit van de boIlen te beheersen. "AIs er iets met een bepaalde bak niet in orde is, kun je direct in het systeem de omstandigheden zien waarin de bollen de laastst weken heb-ben doorgebracht: de temperatuur, de luchtvochtigheid, enzovoort, en eventueel ingrijpen, omdat we WebStock hebben gekoppeld aan ons klimaatbeheersingsysteem. We hoeven geen boeken meer bij te houden, het is een gesloten systeem en honderd procent waterdicht." Veldt en Volkers willen nu met WebStock de boer op." Een cornpleet trackingsysteem is te duur voor ons bedrijf. We zoeken nu een paar proefbedrijven die er mee willen werken. De investeringskosten zijn voor Smit te hoog maar een groter bedrijf of een dat continu draait kan er veel voordeel uit halen. Wij hebben veel kosten gemaakt om WebStock te ontwikkelen en zijn het daarom aan het verkopen. Er draaien al een paar bedrijven mee en het werkt prima, na de eerste onwennigheid hebben we er geen nazorg meer aan. Iedereen die een beetje op de computer uit de voeten kan, kan er mee werken. En WebStock is niet alleen geschikt voor de bollensector. Je kan het voor voor van alles gebruiken."

VAN ONZE VERSLAGGEVER HENK-JAN DEN OUDEN WAARLAND